Psychosociale therapie - met aandacht voor jou
over mij
ROUW-Verlies
hoe ik werk
contact
tarieven
bedrijven

verdriet en loslaten
 Tranen
Eenzaamheid
Verdriet Somber
  Rouw Gewicht Pijn
  Alleen staan Schuld
Missen Lood

 


Rouw
Wie kent het niet … afscheid……valt niet altijd mee en hoe doe je dat, hoe ga je om met verdriet? Het is dat wat je wegstopt, wat je niet wil, en toch, het hoort bij het leven. Je draagt het met je mee.

Rouwen is een proces van omgaan met verdriet dat je moet doorleven. Alles wat je dierbaar is en wat je kunt verliezen, brengt een rouwproces op gang (Keirse, 2017).

Rouw zit vol met liefde als je een dierbare verliest, een partner, ouder of kind, broer of zus. Het kan ook gaan om je huisdier, een verandering, het einde van een relatie, verlies van werk of een verwachting, afscheid van een droom of toekomst die je voor je zag. Er zijn zoveel vormen van afscheid.
En soms….is er een schuldgevoel….wat het dragen van het verdriet loodzwaar kan maken. Zo zwaar dat het gewicht moeilijk te torsen is.


Verdriet komt op verschillende manieren naar buiten. De één wordt boos, de ander gaat hard werken, of zit met schuldgevoel en weer een ander heeft last van extreme vermoeidheid. Iedereen rouwt zoals het voelt, en mannen rouwen weer anders dan vrouwen. Mannen willen dingen doen en sluiten zich soms op in het werk, vrouwen reageren meer vanuit het voelen en willen alles doorleven. Allebei heel waardevol.

Er is niet één manier om te rouwen, zoveel mensen, zoveel rouw en verdriet. Soms is er de vraag: heb je dat nog (steeds) niet verwerkt? En dat snijdt dan door je ziel, de ander gaat dwars door je heen. Kun je verdriet wel echt verwerken? Is het wel helemaal af te sluiten…of is het iets wat altijd bij ons zal blijven, soms is het wat minder en soms komt het wat meer naar boven.


Verdriet, wie wil dat nou? Toch niemand, we willen er niet aan denken, we stoppen het weg, of duwen het voor ons uit, met alle gevolgen van dien: lusteloos, vermoeidheid, sombere gedachten en gevoelens en misschien wel lichamelijke klachten die opspelen, zoals burn out of depressie.

En dan die omgeving. Soms hoor je: “Ja joh, je moeder was 87 jaar, een mooi leven toch”. Maar dat doet er niet toe. Het is jouw moeder en dat geeft verdriet. Of er komt een opmerking:"Heb je dat nou nog niet verwerkt".

Jouw omgeving is niet ongevoelig voor je verdriet, maar ze weten vaak niet hoe gevoelig met verdriet om te gaan. Heb je verdriet, dan wordt dat vaak ontweken. Ze gaan in een boog om je heen, of de ruimte om erover te praten wordt afgekapt, of je krijgt rare reacties, omdat ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken.

Terwijl jij vanbinnen misschien stuk gaat van verdriet, jezelf eenzaam voelt doordat iets of iemand jou heeft verlaten. Rouw, verlies en verdriet, het leeft vanbinnen, je draagt het met mee. Een ontmoeting met iemand die pijn en verdriet heeft door verlies……is niet voor iedereen even makkelijk.


De eerste rouwtaak
Het begint met het aanvaarden van je verlies. Door te gaan kijken naar het verlies en hoe dierbaar het was, begint langzaam het proces om er doorheen te komen, en misschien klinkt het raar, hiermee wordt het voor jezelf ook makkelijker. Zo werken we samen om aan de rouwfasen (Kubler Ross, 1997) of rouwtaken (Keirse, 2017)

Medeleven en begrip, een luisterend oor voor jouw verhaal, ook als je stil wil zijn, niet weet wat je moet zeggen, of het juist meerdere keren wil vertellen omdat dat jou goed doet. Ik wil er graag voor je zijn en bij je aansluiten met ruimte, warmte en empathie. Hiermee kun jij je eigen kracht weer terugvinden.

 


Als je de woorden niet kunt vinden, ga ik met jou op zoek naar andere manieren o.a. met oefeningen, muziek, schrijven. Als je fijn vindt, in de praktijk is ruimte voor jou en je partner.

Voor gezinstherapie kan ik aan huis komen. In een gezin heeft iedereen een eigen gevoel van verdriet. Door met elkaar over het verdriet te praten kunnen jullie de hechting met elkaar weer terugvinden.

 

 

 

 

 

Als de wereld even stilstaat



Er geen woorden te vinden zijn

 


Prakrijk Hoenuanders

B. Duijnker
Terburghtweg 178
5061 LK Oisterwijk
T: 06-44278788
E: info@hoenuanders.nl

Privacy
Algemene Voorwaarden
Disclaimer

©Hoenuanders2024



Pagina´s
Praktijk Hoenuanders

Over mij
ROUW-Verlies
Hoe ik werk
Contact
Tarieven
Bedrijven
Werkgever

Therapie voor:
  • Zelfbewust worden
  • Vertrouwen krijgen
  • Eigen kracht en sterke punten
  • Vergroten van je comfortzone
  • Communicatie met de ander
  • Actie-reactie effect met je omgeving
  • Veerkracht en mogelijkheden die je in je hebt
  • Bewust maken van je gedachten en gevoelens
  • Verwerken van pijn, rouw en verdriet
  • Nieuwe manier van omgaan met......



  • Praktijkdagen:
    Maandag - Dinsdag
    Woensdag - Vrijdag
    van 08.00u - 16.00u
    van 18.00u - 21.00u
    (op afspraak)

    Donderdagochtend
    Zaterdagochtend

    van 08.00u - 13.00u
    (op afspraak)

    Telefonisch bereikbaar:
    van 16.00u - 17.30u
    m.u.v. donderdag en zaterdag

    bezieling als energie in evenwicht